Pocetna » 2010 » Februar » 7 » Održan žreb za EURO 2012
Održan žreb za EURO 2012
14:30


euro2012 Fudbalska reprezentacija Srbije igraće protiv selekcija Italije, Severne Irske, Slovenije, Estonije i Farskih ostrva u okviru Grupe C u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine, odlučeno je žrebom u Varšavi.

Plasman na Evropsko prvenstvo, pored organizatora iz Poljske i Ukrajine, direktno će izboriti pobednici grupa i najbolja drugoplasirana reprezentacija, kao i četiri pobednika mečeva baraža između preostalih drugoplasiranih selekcija. Kvalifikacije za EP počinju trećeg septembra ove godine, a završavaju se 15. novembra 2011. kada se igraju revanš mečevi baraža.

Svečana ceremonija održala se u Palati za kulturu i nauku u Varšavi, a u izvlačenju su učestvovali čuveni fudbaleri zemalja organizatora. Poljsku su predstavljali Andrej Šarmah i Zbignjev Bonjek, dok su Ukrajinu zastupali Oleg Blohin i Andrej Ševčenko.

Evropsko Prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini biće treće koje organizuju dve države, posle Belgije i Holandije 2000. godine i Austrije i Švajcarske 2008.

Kontintentalni šampionat 2012. godine počeće osmog juna 2012. u Varšavi, a biće zatvoren finalnim susretom u Kijevu prvog jula.

Mečevi Evropskog Prvenstva igraće se u osam gradova - Vroclavu, Poznanju, Gdanjsku, Varšavi (Poljska), kao i Lavovu, Kijevu, Donjecku i Harkovu (Ukrajina).

XIV Evropsko Prvenstvno biće ujedno i poslednje sa 16 zemalja učesnica, pošto će od 2016. godine učestvovati 24 reprezentacije.

Titulu u Poljskoj i Ukrajini braniće selekcija Španije.

Grupa A:
Nemačka, Turska, Austrija, Belgija, Kazahstan, Azerbejdžan

Grupa B:
Rusija, Slovačka, Republika Irska, Makedonija, Jermenija, Andora

Grupa C:
Italija, Srbija, Severna Irska, Slovenija, Estonija, Farska ostrva

Grupa D:
Francuska, Rumunija, Bosna i Hercegovina, Belorusija, Albanija, Luksemburg

Grupa E:
Holandija, Švedska, Finska, Mađarska, Moldavija, San Marino

Grupa F:
Hrvatska, Grčka, Izrael, Letonija, Gruzija, Malta

Grupa G:
Engleska, Švajcarska, Bugarska, Vels, Crna Gora

Grupa H:
Portugalija, Danska, Norveška, Kipar, Island

Grupa I:
Španija, Češka, Škotska, Litvanija, Lihtenštajn


Srbija je protiv Italije igrala u kvalifikacijama za EURO 2004 u Portugalu, kada su oba meča završena rezultatom 1:1. Međutim, "azure" nismo uspeli da pobedimo još od daleke 1979. godine.

Protiv Slovenije, naša selekcija, tada pod nazivom Jugoslavija, odigrala je četiri susreta i sva četiri završena su bez pobednika, od kojih jedan na Evropskom prvenstvu 2000. u Belgiji i Holandiji (3:3).

Protiv Severne Irske odigrali smo nedavno prijateljski susret u Belfastu (1:0), dok su Farska ostrva bila rival Srbije u kvalifikacijama za Mondijal u Južnoj Africi, oba meč završena su pobedom "orlova" 2:0. Sa Estonijom se Srbija nikada do sada nije sastajala.

Plasman na završni turnir će obezbediti devet pobednika grupa, kao i najbolja drugoplasirana selekcija. Preostalih osam drugoplasiranih reprezentacija će igrati u baražu iz kojeg će se još četiri selekcije izboriti za učešće u Poljskoj i Ukrajini.





Pregleda: 1008 | Dodao: Kosta | Ocena: 0.0/0 |
Ukupno komentara: 0
dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Ime *: E-mail:
Kod *: