Pocetna » 2010 » Maj » 23 » Inter sampion evrope
Inter sampion evrope
19:26


inter Fudbaleri Intera osvojili su titulu prvaka Evrope posle 45 godina, pošto su savladali Bajern iz Minhena rezultatom 2:0 (1:0) u finalu Lige šampiona koje je održano na stadionu "Santjago Bernabe" u Madridu

Junak pobede ekipe Žozea Murinja bio je Argentinac Dijego Milito koji je postigao oba gola. Interu je ovo treća titula šampiona Evrope (Beč 1964 i Milan 1965) u petom finalu, a prva posle 45 godina. Bajern je ostao na četiri trofeja, a ovo mu je bilo osmo finale.

Puleni Luisa van Gala bolje su otvorili duel, imali su veći posed lopte i uglavnom pokušavali da ugroze gol Italijana preko krila, Arjena Robena i Filipa Lama. Sa druge strane Inter je igrao strpljivo, oprezno i disciplinovano i prvi je stigao do prilike za gol. U 18. minutu reflekse golmana Jorga Buta isprobao je Vesli Sjander iz slobodnog udarca, ali je reprezentativni golman Nemačke odlično reagovao i izboksovao loptu.

Do 34. minuta nije bilo akcija vrednih pomena, a onda je napad Intera krenuo od golmana Žulija Cezara, koji je ispucao loptu do Milita. Argentinac je vratio do Veslija Snajdera, koji šalje perfektan pas kroz sredinu. Milito prima loptu i potom sa 16 metara prosto zakucava loptu pod prečku nemoćnog Buta za 1:0.

Samo minut kasnije Samjuel Eto je imao priliku da udvostruči prednost, ali je loši iskontrolisao loptu i prilika je propala. U 43. minutu Milito se revanširao asistencijom Snajderu, ali Holanđanin levom nogom šutira pravo u Buta sa oko 11 metara. U tim trenucima igrači Bajerna delovali su dekoncentrisano i nemoćno na terenu, a vredan pomena je bio šut iz daljine Van Bomela u finišu poluvremena koji je otišao pored gola.

Na startu drugog poluvremena Tomas Muler propustio je kolosalnu priliku za Bajern, odnosno, Cezar je sjajnom odbranom spasao Inter od izjednačenja. Propuštena stopostotna prilika kao da je odsekla krila Nemcima, koji su već u narednom napadu mogli da prime gol da But nije praktično izvadio loptu ispod prečke posle šuta Pandeva. Poslednju stopostotnu šansu Bajern je propustio u 65. minutu kada je posle šuta Milera sa gol linije loptu izbacio Kambijaso.

U 70. minutu pobednik je bio rešen. Eto je odlično uposlio Milita, koji je varkom izbacuje Van Bujtena i potom rutinski, sa oko 13 metara iskosa još jednom matira Buta za konačnih 2:0. Milito je postigao šest golova u svojoj debitantskoj sezoni u Ligi šampiona, koja će mu svakako ostati zauvek u sećanju.

Treba reći i da je kapiten Srbije Dejan Stanković u igru ušao u 68. minutu kada je zamenio Kivua. Ovo je bio 22. trofej za Stankovića i svakako kruna dosadašnje uspešne karijere.

Bajern - Inter 0:2 (0:1)
(Milito 35' i 70')

Stadion u Madridu: "Santjago Bernabe". Gledalaca: oko 80.000. Glavni sudija: Hauard Veb (ENG).
Žuti kartoni: Demikelis i Van Bomel (Bajern) - Kivu (Inter)
Bajern: But - Badsuber, Lam, Van Bujten, Demikelis - Altintop (Klose od 63'), Van Bomel, švajnštajger - Roben, Olić (Gomez od 74'), Muler.
Inter: Cezar - Lusio, Maikon, Samjuel, Kivu (Stanković od 68') - Zaneti, Snajder, Kambijaso, Pandev (Muntari od 78'), Eto - Milito (Materaci od 90').





Pregleda: 1392 | Dodao: Kosta | Ocena: 0.0/0 |
Ukupno komentara: 0
dth="100%" cellspacing="1" cellpadding="2" class="commTable">
Ime *: E-mail:
Kod *: